En blogg om böcker

Tips

Stockholmska boklådor

7 aug , 2017, 10.00 zacfors

 

Det är lätt att tänka på bokens kris och nedläggningar av dess butiker. Men det är också lätt att glömma bort att Stockholm fortfarande har några riktiga pärlor för den litteraturintresserade. Här kommer en lite guide till några av stadens bokhandlare. Det är långt ifrån en heltäckande lista då långt ifrån alla butiker finns med (antikvariat är knappt representerade) men se det som en guide till smultronställen i det litterära Stockholm.

Söderbokhandeln
Götgatan 37

I mångt och mycket är Söderbokhandeln själva sinnebilden av en bokhandel. Böcker från golv till tak i en långsmal lokal där det mesta av det du letar efter finns. En av Stockholms verkliga pärlor.

Hedengrens
Stureplan 4

2018 firar Hedengrens 100 år som bokhandel. Med bredd, passion och precision är Hedengrens en av det litterära Stockholms verkliga hörnstenar. Hemmahörande mitt på Stureplan kämpar de ständigt mot konkurshot så passa på att handla en bok när du passerar.

Rönnells
Birger Jarlsgatan 32B

Stockholms mest kända antikvariat är mycket mer än begagnade böcker. Vi sidan av sin egna utgivning är Rönnells en hubb för de bästa av oberoende svenska förlag som alla har sin egna hylla för sin utgivning. Det är även här du går för spännande musikaliska upplevelser, releasefester och samtal. Ett Stockholm utan Rönnells är svårt att tänka sig.

Aspuddensbokhandel
Hägerstensvägen 130

En av stadens absolut mest charmiga och bästa bokhandlar. Aspuddensbokhandel drivs av gänget bakom Tankekraft förlag och har förutom ett utsökt utbud av skön-, politisk- och filosofisk litteratur ett riktigt bra café. Dessutom bjuder de ständigt in till riktigt intressanta litterära samtal.

Science Fiction Bokhandeln
Västerlånggatan 48

Det som en gång började som en mycket obskyr liten bokhandel för de närmast sörjande är i dag en framgångssaga. Med butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö försörjer de oss med fantasy, science fiction och allting där emellan.

Bokslukaren
Mariatorget 2

“Ett kulturhus för barn”, Bokslukaren säger det bästa själva när de ska beskriva vad de är. En oas för barnlitteratur som toppas med egen scen och café.

Bysis bok och papper
Bysistorget 8

Bysis är på många sätt själva idén om en liten oberoende bokhandel. Dedikerad personal, en önskan om att täcka så mycket av de litterära fältet som möjligt, hembakt fika och ett fyndrum längst in i lokalen. Om en inte den bästa av stadens bokhandlar så älskvärd och charmig.

The English Bookshop
Södermannagatan 22

En skattkammare för alla läsare som vill hålla sig uppdaterad med vad som händer i England och USA. Här hittar du allt det där som kanske översätts till svenska om några år. Ett utmärkt utbud uppblandat med författarsamtal.

Konst-ig
Åsögatan 124

Den största oberoende konstbokhandeln i Skandinavien. Det enda stället du behöver när du letar böcker om foto, design, arkitektur och mode. En av de platser som gör att Stockholm ibland kan kännas som en storstad.

NK Bokhandel
Hamngatan 18-20

Det klassiska varuhusets egna bokhandel har nog sett sina bästa dagar men det är fortfarande en bokhandel med stort och varierat utbud. Dessutom återkommande samtal med aktuella författare. Så när du ändå ska inskaffa nya Tod´s passa på att även plocka med en ny roman.

Gamla Stans Bok Handel
Stora Nygatan 7

Bokförlaget Volantes egna bokhandel, eller vardagsrum som de själva kallar det. Där av ett extra fokus på populärvetenskap.

Drottninggatans Bok & Bild
Drottninggatan 9

Den ser inte så mycket ut för världen där den ligger på Stockholms största turistgata men skenet bedrar. Ett utmärkt utbud av samtida litteratur samt ett rum i källaren för verkliga fynd.

Bokhandeln INFo
Tjärhovsgatan 46

På övervåningen till Kafé 44 säljs frihetligt socialistiska böcker om politik, kultur, filosofi och historia. Öppettiderna varierar så kolla innan du går dit.

S:t Pauls Bok- & Pappershandel
Sankt Paulsgatan 24

Det närmaste Stockholm kommer en renodlad poesibokhandel. I hörnet på Mariatorget finns diktsamlingar du bara hittar här. Dessutom ett mycket ambitiöst utbud av bättre papper.

Akademibokhandeln
Mäster Samuelsgatan 28

Kanske den enda av Akademibokhandelns butiker som som fortfarande är en riktig bokhandel. Trots ständigt krympande butiksyta finns här fortfarande ett utbud av böcker som är värt ett besök.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *