En blogg om böcker

Betraktelser

Vad ska jag läsa?

2 aug , 2017, 08.00 Julia

 

I bokhyllan har jag kring hundra olästa böcker. I min virtuella bokhylla på prenumerationstjänsten jag beställer har jag likaså över hundra ljud- och e-böcker som väntar på att läsas, och som jag i flera fall vill läsa nu nu nu. På nattduksbordet tornar en hög med 20 biblioteksböcker från både Sibbo och Helsingfors.

Jag har alltid varit bra på att samla böcker som om det fanns någon brist på dem, som om jag var rädd för att böckerna plötsligt skulle ta slut. När jag bodde i Göteborg 2008 gick jag dagligen förbi PocketShop, och inte sällan slank det ner en pocketbok i väskan (efter att jag betalat för den, såklart). När jag flyttade hem igen året därpå hade jag nitton kilos övervikt i bagaget – allt detta i böcker. Flera av dem är fortfarande olästa.

Jag är ganska orolig och rädd av mig, men jag har aldrig sett mig som någon typ av survivalist, eller känt en inneboende fara för en naturkatastrof som skulle tvinga människor att stanna inomhus för en längre tidsperiod. Men det verkar som att någon röst inuti mig är orimligt rädd för att bli utan något att läsa.

Jag håller ständigt på med (minst) en e-bok – för att inte bli utan läsning i bussen ifall bok-boken väger för mycket för att packa ner.
Jag lyssnar nästan aldrig på musik – ifall jag inte orkar ögonläsa sätter jag på en ljudbok. Lyssnar jag på musik blir jag stressad – tänk på alla böcker jag missar! Av någon anledning klarar jag av att lyssna på podcasts utan problem…
Jag läser minst tre böcker åt gången – ibland över fem. Klarar smidigt av att byta från en bok till nästa, också om de genremässigt är helt olika.

Min att läsa-lista på GoodReads består i dagsläget av 936 böcker. Jag läser ungefär 30 böcker per år om jag har tur; jag är en långsam läsare. Med den takten skulle det ta mig 30 år att läsa alla dessa böcker, och varje vecka kommer det ut nya som jag gärna vill bekanta mig med. Sanningen är den att jag förmodligen inte kommer läsa alla böcker i denna lista, det förstår jag. Har dels blivit bättre på att välja böcker jag verkligen är intresserad av (och inte enbart känner mig tvungen att läsa för syns skull) och dessutom lärt mig att det är tillåtet att ge upp böcker om det inte känns värt det.

Men faktum kvarstår att böckerna bara blir fler. Och jag önskar att jag hade mer tid.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *