En blogg om böcker

Deckare,Recensioner

American Tabloid

10 jul , 2017, 10.00 zacfors

 

American Tabloid
James Ellroy
VINTAGE

“America was never innocent. We popped our cherry on the boat over and looked back with no regrets. You can’t ascribe our fall from grace to any single event or set of circumstances. You can’t lose what you lacked at conception.”

Så inleds James Ellroys roman American Tabloid och där med också den svit av böcker som brukar kallas för Underworld-triologin. Det är tre mycket omfattande böcker, sammanlagt närmare 2000 sidor, som tar sig an den mörka och mycket smutsiga amerikanska efterkrigshistorien.

American Tabloid utspelar sig under exakt fem år. Från den 22 november 1958 till den 22 november 1963. Dagen då John F. Kennedy mördades. Där emellan passerar verkliga händelser och personer i revy. Kubas övertagande, det amerikanska valet 1960, Grisbukten, Jimmy Hoffa, J. Edgar Hoover, Jack Ruby, Howard Hughes, bröderna Kennedy och många fler. Mitt bland alla dessa människor och skeenden befinner sig romanens huvudpersoner, Pete Bondurant, Ward Littell och Kemper Boyd. Tre hårda vita män som rör sig in och ut ur skuggorna. FBI, CIA och maffian. Allt hänger ihop och ingenting är heligt.

Det är en berättelse om ett USA på väg in i en ny tid och det är en berättelse om sådant som sker i bakgrunden. Bondurant, Littell och Boyd binder ihop det gamla och det nya genom sina kopplingar till olika former av makt och viljor. Genom dem får vi följa med in i en paranoid värld av lögner, hot och våld. En värld där ingen är god, inte ens de som vill vara det.

James Ellroy har ett språk som ingen annan men som många försöker kopiera. Meningarna är korta, närmast upphackade och inget onödigt får plats. Det finns inget överflöd men ett nästan osannolikt flöde. En enorm mängd händelser och personer, som ju längre berättelsen går, blir mer och mer insyltade i varandra. En snara dras sakta åt kring en hel epok men innan den dör spottar den ur sig konspirationer och dolda agendor i ett närmast absurt tempo.

Att läsa American Tabloid är att sugas in i en väldigt fascinerande historielektion där en helt och hålet brinnande historielärare håller hov. Läraren berättar i full utlevelse sin egna version av fem mycket viktiga år i den amerikanska historien. Kanske skarvar och överdriver läraren lite men vad gör det när alla i klassrummet sitter helt stilla och lyssnar?

Att bli hänförd i sin läsning är en fantastik känsla. Att inte vilja lämna trots att en bok är slut. American Tabloid är en sådan bok. Att ha läst den när den gavs ut 1995 måste ha varit en plåga i all sin njutning. För det skulle nämligen dröja fram till 2001 innan fortsättningen kom. The Cold Six Thousand tar vid bara minuter efter där American Tabloid slutar. John F. Kennedy är död och USA har förlorat den oskuld hen aldrig hade haft.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *