En blogg om böcker

Deckare

Hårdkokt sommarläsning

19 jun , 2017, 10.00 zacfors

 

Sommar är hos de flesta av mina vänner bara ett annat ord för deckare. Inte ens de mest svårartade fallen av poesiläsare verkar kunna hålla sig ifrån mord då temperaturen når upp över 20 grader. Själv har jag aldrig riktigt testat. Utöver viss obligatorisk läsning av Agatha Christie och Sjöwall/Wahlöö under högstadiet så har Deckaren varit märkligt avlägsen.

Men nu får det vara slut med det. Jag har bestämt mig. Jag ska ta mig an James Ellroy. Här kommer vän av ordning påpeka att Ellroy egentligen inte är deckare, att det snarare handlar om engelskans Crime och att Ellroy har mycket lite med Raymond Chandler, P.D. James och Iain McDowall att göra. Och så är det säkert, men visst står de ofta farligt nära varandra i bokhandeln och visst fungerar även Ellroy i en hängmatta?

Hur som helst. Jag ska läsa Ellroy och jag ska börja med hans Underworld-triologi. American Tabloid, The Cold Six Thousand och Blood’s a Rover utspelar sig i USA mellan 1958 till 1973. Över 2000 sidor om USA:s smutsiga efterkrigshistoria. Modernista har precis nyöversatt och återutgett dessa hörnstenar i Ellroys författarskap. Vi får se om det blir dessa eller de engelska originalen jag tar mig an. Jag vill känna av hans omvittnade språkliga hårdkokthet på så nära håll som möjligt och då tänker jag mig att hans egna ord är mest lämpade. Men kanske tar sommaren ut sin rätt och stänger ner den delen av min hjärna som innehåller engelskan. Oavsett vad så blir det mord och korruption i sommarnatten och som jag längtar!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *