En blogg om böcker

Betraktelser

Hej då Ulf Stark

16 jun , 2017, 10.00 zacfors

 

En av Sveriges mest älskade barn och ungdomsförfattare finns inte längre. I tisdags dog Ulf Stark av den cancer han fick besked om bara två månader tidigare.

Få författare har varit så viktiga för den yngre litteraturen som Stark. I över 40 år har han skrivit böcker som har etsat sig fast i våra hjärtan. Flera av dem har även blivit film- och TV-klassiker.

Det var nog inte tänkt att det skulle bli barn- och ungdomsböcker. Som nittonåring debuterade han med diktsamlingen Ett hål till livet och under flera år var det poesi och roman som gällde. Det skulle ta över ett decennium innan han skrev sin första barnbok. Ulf Stark skulle med tiden bli en av våra mest framgångsrika barn- och ungdomsboksförfattare men framgången kom inte över en natt. Men när den väl kom så var det ordentligt.

1984 gavs en av 80-talets verkliga ungdomsklassiker ut, Dårfinkar och Dönickar. Berättelsen om tjejen Simone som byter skola och blir tagen för kille blev oerhört viktig för väldigt många. En normkritisk bok om identitet som var långt före sin tid och som dessutom blev en monumental framgång både som bok och TV-serie.

Ulf Stark var extremt produktiv. På frågan om hur många böcker han hade skrivit hade han själv ingen exakt siffra. Runt ett femtiotal är rimligt att anta plus ett helt gäng med filmmanus, där ibland älskade familjefilmer som Sixten och Tsatsiki, morsan och polisen.

Av hans mycket omfattande produktion så är det, vid sidan av Dårfinkar & Dönickar, Min vän Percys magiska gymnastikskor och Kan du vissla Johanna? som har blivit de verkliga klassikerna. Båda har också filmatiserats och Kan du vissla Johanna? har visats i svensk TV varje julafton sedan 1994.

Stark har genom åren blivit rikligt prisad för sitt skrivande och förra året var det dags igen. Tillsammans med den finlandsvenska konstnären Linda Bondestam vann han det nordiska bilderbokspriset Snöbollen för Djur som ingen sett utom vi.

Barnbokslitteraturen har med ens blivit fattigare men Ulf Stark kommer finnas med oss länge än. Han lever på biblioteken och i barnens bokhyllor, dessutom är det snart jul igen och då visslar Johanna ännu en gång.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *