En blogg om böcker

Recensioner,Självbiografier,Tips

Erik de Vahl – en självbiografi

10 apr , 2017, 10.00 zacfors

 

Hold Your Breath
Erik de Vahl
Kalligrammofon RecordingsVårens kanske allra finaste självbiografi är ingen bok. Och den är faktiskt inte ens färdig ännu. Det är musikern Erik de Vahl som har blivit med podd. I höst släpper han ett nytt album. Redan nu går det att lyssna på låtarna men för att göra det måste en lyssna på berättelsen om hans liv. Själv uppmanar han oss att spola förbi pratet men då missar en något riktigt, riktigt bra.

Borde du veta vem Erik de Vahl är? Nej, eller jo, det borde du nog. Han är en av Sveriges mer egensinniga musikskapare men gör inget större väsen av sig. I alla fall inte nu mera. Ok, han har kanske aldrig gjort något större väsen av sig men det fanns ändå en tid då han gav ut skivor på Sveriges tuffaste skivbolag och spelades i radio. Riktigt så ser det inte ut längre.

Hold Your Breath, som den kommande skivan heter, består av 13 låtar och i 13 poddavsnitt berättar de Vahl om sitt liv. Från uppväxten i Kramfors, via musikåren i Göteborg, till livet som trädgårdsmästare i Malmö. Den som är bekant med hans musik kommer att känna igen sig i hans berättande. Skevheten är ett bärande drag även här och berättelsen vinglar sig fram mellan känslor och händelser. Det är en självbiografi som vänder sig inåt för att försöka få syn på något.

För oss som också har bott i Kramfors, Göteborg och Malmö, är i samma ålder och som älskade den där popen som kom från Göteborg i början av 00-talet, för oss är denna självbiografi inget annat än en guldgruva. Få svenska skivbolag har betytt mer för mig än Service. Artister som Studio, Jens Lekman, Franke, The Embassy, The Tough Alliance och Erik de Vahl var vid den tiden nästan det enda jag behövde veta om popmusiken. Med tiden har myten kring bolaget, dess grundare och artister vuxit regält och det är med stort intresse jag lyssnar till de Vahls egna berättelser från den här tiden. Men hans tillbakablickar på barndomen och tonåren är minst lika intressanta. Nerslagen i 80- och 90-talets Sverige är vanligheten delux, ett titthål tillbaka till en tid många av oss kommer ihåg men kanske inte så ofta tänker på.

Sedan har vi det där med det personliga. I något avsnitt säger han att han aldrig kan komma ihåg vad det är man inte ska vara i media. Är det personlig eller privat? Erik de Vahl är båda. Alltid personlig och ofta privat när det kommer till att berätta om upplevelser och händelser. Det skulle kunna bli kladdigt men skänker istället djup och förståelse. Mycket verkar handla om misstag, sorger och oförrätter som vrids och vänds på. Situationer som skulle ha hanterats annorlunda idag och som kanske hade gjort saker och ting väldigt annorlunda.

I skrivande stund är vi halvvägs i berättelsen om Erik de Vahls liv. Om han fortsätter den biografiska berättelsen ända in i mål så vågar jag påstå att vi kanske redan nu har ett av årets mest intressant och egensinniga självbiografier i våra öron.


Lyssna på Erik de Vahls podd:

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *