En blogg om böcker

Okategoriserade

Debutanterna

16 jan , 2017, 10.00 zacfors

 

Sverige ha två priser för debuterande författare. Katapultpriset och Borås tidnings Debutantpris. Katapultpriset, som sedan 1991 har delats ut av Sveriges Författarförbund, fick 2001 konkurrens av uppstickaren Borås Tidning. Med sina 100 000 kr i prispengar och ett juryarbete utöver det vanliga får en nog säga att uppkomlingen har vunnit matchen om priset med mest prestige.

Det roliga med dem båda är att de, till skillnad från Augustpriset, ofta uppmärksammar verk och författare som ges ut av mindre förlag samt faktiskt då och då ger priser till poesin. Nomineringarna och vinnarna skiljer sig också ofta åt, även om de ibland överlappar. Genom åren har Ida Börjel, Martina Lowden, Anna Fock och, senast förra året, Stina Stoor vunnit båda priserna.

I år är Marit Furn nominerad till båda priserna för sin roman Skuggan. Att Tone Schunnesson inte är det kan jag själv tycka är lite märkligt då jag tror att hon har en väldigt god chans att vinna Boråspriset. Hur det går får vi snart reda på, den 25 januari för Katapultpriset och 9 februari för Borås tidnings Debutantpris.


Katapultpriset

Skuggan av Marit Furn (roman)
Allt jag begär av Henning Brüllhoff (poesi)
Dagar utan ljus, nätter utan mörker av David Norlin (roman)
Kriget av Durim Bekteshi (roman)


Borås Tidnings debutantpris

och vi fortsatte att göra någonting rörande av Elis Burrau (poesi)
Skuggan av Marit Furn (roman)
Storm i den pelare som bär av Andreas Lundberg (roman)
För vad sorg och smärta av Thom Lundberg (roman)
Tripprapporter av Tone Schunnesson (roman)

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *