En blogg om böcker

Enkät

Litteraturåret 2016 – Julia

27 Dec , 2016, 13.21 Julia

 

I nummer 6/2016 bad litteraturmagasinet ViLäser 22 branschprofiler att sammanfatta litteraturåret. Vi på Litterarum kommer att svara på samma frågor i enskilda inlägg.

Din första tanke när jag säger ”Litteraturåret 2016”?
Något själviskt kanske tänker jag på min egen läsning. Jag skulle vilja läsa så mycket mer, men av olika anledningar har min koncentrationsförmåga inte varit den bästa i år. Jag skyller det till största del på min smarttelefon. Ack, denna källa till evig information och tidsfördriv, så olikt en bok där man måste genomlida även de mest tråkiga delarna. På internet är det bara att scrolla förbi. 2017 hoppas jag att bättre kunna lägga telefonen åt sidan och ägna mig åt min läsning i större utsträckning än år 2016.

Årets största läsupplevelse annars?
Jag läste tyvärr ingen riktig fullträff i år, men jag tyckte mycket om När hundarna kommer, We are all Completely Beside Ourselves och The Girl on the Train.

En litteraturdebatt som engagerat dig?
Uppståndelsen kring ”Me Before You” (som ändå inte fick tillräckligt med utrymme, anser jag) var både viktig och aktuell.

En besvikelse?
En stor del av vinnarna i Goodreads Choice Awards. Poesi har alltid varit ganska svårt för mig, men även jag kan inte förstå att en bok innehållande denna s.k. dikt fick första pris i kategorin:

(ur ”The Princess Saves Herself in This One” av Amanda Lovelace.)

Jag vet inte med er, men att trycka enter efter så gott som varje ord i en helt okej mening är inte en dikt enligt mig.

Årets viktigaste släpp?
Jag har inte varit så bra på att läsa böcker som utkommit i år, hoppas på mer sådant 2017.

Årets branschprofil?
Alltså, jag har ingen koll på detta, tyvärr. Alla som ser till att litteraturen ännu har en stor och viktig plats i samhället.

Vad/vem har du saknat?
Gillian Flynn. Snälla, kom ut med en bok snart!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *