En blogg om böcker

Betraktelser

Litteraturåret 2016 – Zac

19 Dec , 2016, 10.00 zacfors

 

I nummer 6/2016 bad litteraturmagasinet ViLäser 22 branschprofiler att sammanfatta litteraturåret. Vi på Litterarum kommer att svara på samma frågor i enskilda inlägg.

Din första tanke när jag säger ”Litteraturåret 2016”?
Likt Jessica tidigare så tänker också jag på döden. Kan faktiskt inte komma ihåg ett enskilt år där lika många, för mig viktig, kulturpersoner har lämnat oss. För litteraturen var det ett tungt år. Så, Lars Gustafsson, Imre Kertész, Bodil Malmsten, Dario Fo, Gunnel Vallquist, Roger Hobbs och Karin Johannisson, tack för allt ni har gett mig.

Årets största läsupplevelse annars?
Det där är ju väldigt svårt men till min egna förvåning så är det Elena Ferrantes Min fantastiska väninna. Det var länge sedan jag läste något som jag så innerligt ville veta mer om och vara med i. Att jag läste den under några veckor på Sicilien gjorde så klart sitt till.

En litteraturdebatt som engagerat dig?
Avslöjandet av Elena Ferrantes verkliga namn störde mig. Och den besynnerliga “vi-har-rätt-att-veta-debatt” som följde kändes lite väl magstarkt.

En besvikelse?
Att Elena Ferrante inte fick fortsätta vara anonym.

Årets viktigaste släpp?
Hiromi Itos Gratulerar till din förgörelse. Den japanska poesins feministaka banbrytare nummer ett.

Årets branschprofil?
Jag är rätt dålig på namn men alla som såg till att vi åter igen hade väldigt fina litterära tillställningar så som av författarmöten, mässor och fester är värda en guldstjärna var i min bok.

Vad/vem har du saknat?
Bodil Malmsten.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *