En blogg om böcker

Enkät

Litteraturåret 2016 – Jessica

15 Dec , 2016, 10.24 Jessica

 

I nummer 6/2016 bad litteraturmagasinet ViLäser 22 branschprofiler att sammanfatta litteraturåret. Jag nappar frågorna från det (intressanta!) reportaget och vi på Litterarum kommer att svara på frågorna i enskilda inlägg.

Din första tanke när jag säger ”Litteraturåret 2016”?

Muntert nog: alla dödsbud om författare och andra kulturpersoner…
Årets största läsupplevelse annars?
Jag fuskar och nämner en på alla de språk jag läser: Naondel av Maria Turtschaninoff, Syliin av Ina Westman och You Will Know Me av Megan Abbott. Både kvinnliga författare och väldigt stark kvinnlig tematik i alla tre, inser jag nu först!
En litteraturdebatt som engagerat dig?
Följde STORMEN kring Bob Dylan och hans Nobelpris på distans. Tyckte själv det var oerhört underligt och drygt av honom att inte svara på Svenska Akademiens försök att nå honom, men det är väl knappast ett krav för att ge någon priset. Dock, Svenska Akademien om ni läser det här: om ni bjuder mig på Nobelmiddagen så kommer jag!
En besvikelse?
Ingen nämnd och ingen glömd, men när författare man läst och gillat tidigare släpper nytt finns det ju en chans att bli både positivt överraskad och lite besviken på att romanen inte levde upp till förväntningarna. Minns ingen dunderbesvikelse från i år, men garanterat har det funnits böcker med mer potential än direkt lyckat utförande.
Årets viktigaste släpp?
Ungdomsböcker som handlar om människor som avviker från normen. Ett fantastiskt exempel är One (Vi är en på svenska) av Sarah Crossan, en prosalyrisk pärla om siamesiska tvillingar.
Årets branschprofil?
Jag blir alltid glad när folk gör det lilla extra. Marknadsförare som bemödar sig att faktiskt gå in på bloggen i fråga innan de mailar, förläggare på små förlag som tänker kreativt och hittar sin nisch, indie-bokhandlare som satsar på bra service och vinner kundernas hjärtan etc.
Vad/vem har du saknat?
På det personliga planet: lästid. Inom litteraturen: Bodil Malmsten som var en av dem som gick bort.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *