En blogg om böcker

Betraktelser

Finland 99 år: Blåvita böcker

6 Dec , 2016, 20.11 Julia

 

Idag kommer vi ihåg de män och kvinnor som kämpade för ett självständigt Finland. Vi kommer ihåg dem som stupade och tackar dem för den insats de gav, den största insatsen en kan ge för sitt lands skull.

Vi blickar framåt och hoppas på ett tolerant, öppet och jämställt Finland utan hat, utan ignorans, utan våld och otrygghet. Idag demonstrerade kring 3000 finländare emot de högerextrema, nazistiska vindarna som blåser igenom vårt land, vår värld, som en vinter utan ett slut.

Självständighet innebär inte att stänga våra gränser och bygga murar mot dem som inte kan vårt språk, eller inte råkade födas i vårt nordiska så kallade välfärdssamhälle. Att Finland är självständigt innebär inte att vi ska vända ryggen till resten av världen, och de människor som bor i länder som ännu inte kan kalla sig självständiga. Länder som befinner sig mitt i krig, krig som också Finland upplevt – även under självständighetstid.

Det är tydligen enkelt att glömma sitt eget lands historia och bara ytligt tacka dem som dog för det vi idag firar, dricka lite skumvin i soffan framför direktsändningen av slottsbalen. Men är inte det ett betydligt större tack mot de som kämpade att fortsätta kämpa för tolerans, för öppenhet, och aldrig glömma att det också hände här, det som nu sker på andra områden i världen?

Grattis Finland, 99 år. Må vi aldrig glömma var vi en gång varit.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *