En blogg om böcker

Betraktelser

Augustpriset 2016 – nomineringar

25 okt , 2016, 07.54 zacfors

 

Så var det då återigen dags för ett stort svenska litteraturpris. Allt sedan 1989 har Svenska Förläggarföreningen delat ut 100 000kr och en statyett föreställandes August Strindberg till årets bästa skönlitterära bok. Sedan 1992 går prispengar och bronsstatyett även till årets fackböcker och barn- och ungdomslitteratur.

Om en vill vara elak går det att beskriva Augustpriset som den svenska litteraturindustrins svar på Grammis. Det vill säga ett ryggdunkarpris där de stora förlagen ger priser till sina egna stora författare. Om en vill vara lite snällare så är Augustpriset, näst efter bokmässan i Göteborg och den årliga bokrean, det folkkäraste litteratursverige har.

Förra året tog Jonas Hassen Khemiri hem priset för årets bästa skönlitteratur med Allt jag inte minns medan Jessica Schiefauer, för andra gången på fyra år, vann pris för bästa barn- och ungdomslitteratur. Fackbokspriset gick till Karin Bojs och hennes Min europeiska familj.

Vilka som i slutändan blir årets vinnare går så klart inte att veta men att Ann Jäderlund med sin enormt starka diktsamling djupa kärlek ingen skulle ta hem det skönlitterära priset kan vi nog glömma. Poesi har aldrig riktigt varit Augustprisets starka sida. Under alla år har bara en diktsamling vunnit, det var 1996 och Tomas Tranströmer belönades för Sorgegondolen. Men kanske är det dags igen så här 20 år senare? Den 28 november får vi veta.

Årets svenska skönlitterära bok

Aftonland – Therese Bohman
djupa kärlek ingen – Ann Jäderlund
Välkommen till Amerika – Linda Boström Knausgård
En dramatikers dagbok 20132015 – Lars Norén
Eländet – Andrzej Tichý
De polyglotta älskarna – Lina Wolff

Årets svenska fackbok

Gutenberggalaxens nova – Nina Burton
Arktis. Liv i en värld av is och snö – Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden
Glömskans bibliotek – Ulf Karl Olov Nilsson
Skotten i Köpenhamn – Niklas Orrenius
Fattigfällan – Charlotta von Zweigbergk
1947 – Elisabeth Åsbrink

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Idag vet jag inte vem jag är – Ida Sundin Asp
Ormbunkslandet – Elin Bengtsson
Tio över ett – Ann-Helén Laestadius
Oj, en polis – Eva Lindström
Djur som ingen sett utom vi – Ulf Stark & Linda Bondestam
Åka buss – Henrik Wallnäs & Matilda Ruta

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *