En blogg om böcker

Omslag

Om omslag

20 okt , 2016, 15.40 Jessica

 

Är det bara jag som har blivit mer intresserad av bokomslag de senaste åren, eller har det överlag börjat satsas mer på dem? Jag tror på det senare! Självklart har omslag länge varit viktiga för att locka kunder och läsare till boken, men i och med bokhandlar som ställer böckerna med omslaget utåt och formgivare som försöker skapa unika omslag på både visuella och ibland rentav taktila plan, hamnar omslaget allt mer i fokus. Kanske också som en motreaktion på ljud- och e-böckerna som ökar i popularitet?

I den bästa av världar motsvarar omslaget bokens innehåll, men ger den fysiska boken något slags mervärde. En metablinkning till innehållet, material som smeker ögat och fingrarna, helt enkelt en detalj som får dig att haja till och tänka SÅ ska ett omslag göras! Gäller det bara utseendemässiga detaljer går det kanske att överföra också till pocketformatet, men främst gäller det här såklart inbundna böcker.

Via bloggaren Sincerely Johanna snubblade jag över den här artikeln i Akademibokhandelns magasin LÄS, Man har intervjuat fyra formgivare om just bokomslag och hur de resonerar kring dem i sitt yrke. En av de intervjuade formgivarna, Nina Ulmaja, talar just om hur den fysiska boken behöver ett mervärde för att klara sig bland allt digitalt material. Intressant text!

Är ni insatta i formgivningen av bokomslag, eller är det inget ni reflekterar över? För min del är det definitivt innehållet jag vill åt, men ett snyggt och/eller spännande omslag adderar helt klart något åt min upplevelse som köpare och läsare. Bland inhemska formgivare älskar jag Sanna Mander, medan jag bland de svenska fått upp ögonen för Lotta Kühlhorn och Sara R Acedo.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *