En blogg om böcker

Betraktelser

TV-serier jag skulle vilja läsa

19 okt , 2016, 12.25 Julia

 

Det är ganska vanligt att jag läser en bok och föreställer mig hur den skulle vara som film. I princip utspelar den sig som en film framför mina ögon: karaktärerna ser endera ut som mer eller mindre kända skådespelare eller så kan jag föreställa mig hur olika scenarier skulle utspela sig genom en kameralins.

När böcker sedan blir film eller tv händer vanligtvis en av tre saker: 1) filmen gör boken rättvisa och fungerar som ett bra komplement men är ändå i underkant i jämförelse 2) filmen är värdelös och förstår sig inte på ens egen tolkning av boken, och 3) i vissa men sällsynta fall är filmen till och med bättre än boken.

Jag är en ganska visuell människa trots att jag älskar böcker, så finner ofta filmer vara bra komplement till böcker. Ibland tycker jag att filmerna är helt enkelt snäppet bättre då de tydliggör sådant som i det tryckta språket kanske gått mig förbi. Exempel på filmer jag tycker om mer än böckerna är ”Divergent”-serien, i viss mån ”The Hunger Games” samt filmatiseringen av ”The Fault in Our Stars”. Filmatiseringar som fungerar som bra komplement till sina förlagor är ”American Psycho”, ”Gone Girl” och tv-serie-versionen av ”Game of Thrones” (även om skaparna av serien också gjort en del dåliga val i adaptionen).

Faktum är att jag ser desto mer på tv-serier än film, och på sistone har jag sett en del riktigt bra serier som jag skulle vilja uppleva i bokformat. För trots att jag är visuell är det vad som försiggår i huvudpersonens inre värld som intresserar enormt, och det är i mitt tycke skriftspråket helt enkelt bättre på att förmedla än bildspråket. Plus att boken ger en många fler friheter att forma berättelsen i din fantasi, så allt ser ut precis som en själv skulle ha velat.

Några exempel på tv-serier jag skulle vilja läsa:

”The Affair”

the-affair

Stor favorit just nu. Är fullkomligen förälskad i Ruth Wilson, en helt fantastisk skådespelare. Så lustigt att både hon och Dominic West, den manliga huvudrollsinnehavaren, är britter egentligen. Skulle älska att läsa deras innersta tankar i bokformat, varje kapitel från varsin synvinkel – alltid något litet förändrat, en detalj eller en hel förmiddag som skiljer sig från den andras berättelse. Precis som i serien, alltså.

”Doctor Foster”

51-kgvZmaaL._SX940_

Relativt ny brittisk serie om en läkare som misstänker att hennes man är otrogen. Men är det bara misstankar? Första säsongen var otroligt intensiv, längtar till säsong två och undrar vad som ska hända i den.

”Happy Valley”

Happy-Valley

Ett brittiskt kriminaldrama, bland de bästa jag sett i den kategorin. Sarah Lancashire är helt fenomenal som polisinspektör med sina egna, personliga demoner vid sidan av jobbet.

”Big Love”

600x600bb-85

Kanske min favoritserie genom tiderna. Återkommer alltid till den med jämna mellanrum, vet inte ens varför egentligen, men det finns någon speciell värme i serien som drar mig till sig. Bill Paxton spelar Bill, sjubarnspappa och gift med tre kvinnor – och alla vet om varandra och lever tillsammans, som en enda stor familj. Alla hans fruar är helt olika och gör sitt bästa för att komma överens, och för att ingen utomstående ska få veta hur de lever. För månggifte är som bekant olagligt.

Har ni någon tvserie ni gärna hade läst i bokform, som inte redan har sin förlaga inom litteraturen?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *