En blogg om böcker

Betraktelser

Bacon och bullar

4 okt , 2016, 16.32 Jessica

 

I dag är det kanelbullens dag, och Mathias och jag som båda läst Therese Bohmans nya roman Aftonland kom båda att tänka på boken, eller snarare på romanens huvudperson Karolina som ondgör sig över denna dag:

Vem i helvete bryr sig om att det är kanelbullens dag, tänkte Karolina på väg tillbaka till sitt rum, och sedan började hon gråta. […]
Hon hatade kanelbullens dag för att det gjorde för ont att tycka om den. Man kan bara tycka om sådana dagar i sällskap med andra.

Mat i romaner får mig in på ett ämne jag annars också tänkt skriva om, nämligen saker man lär sig av en specifik bok. Att associera till något man läst, som jag gjorde ovan, är betydligt vanligare, och att man blir klokare och mer allmänbildad av att läsa är sen gammalt. Men i några fall kan jag faktiskt specificera i just vilken bok jag lärde mig något konkret. Och de exempel jag först kommer på råkar båda vara matrelaterade.

Minns ni hur mycket det åts i Enid Blytons böcker? Det var smörgåsar i matsäcken på utflykter, det var varm kakao och te till frukost, det var skinka och ost när de knackade på dörren på någon bondgård. Och det var bacon. Lilla Jessica, sju-åtta år kanske, hade dock inte dittills i livet stött på denna salta fläskskiva utan frågade mamma varför vi aldrig ätit detta förunderliga basoon

Och mitt andra exempel är något jag faktiskt alltid tänker på när jag använder elvisp, nämligen att Jessica Wakefield i Francine Pascals Tvillingböcker (något jag tycks återkomma till ofta, haha, men de har präglat mig i unga år) i en bok gjorde misstaget att först starta vispen och först sedan föra ner den i smeten, med dåligt resultat… Se där, vad man kan lära sig nyttiga saker även – eller kanske framför allt? – av barnböcker!

Vilken bok har lärt er något?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *