En blogg om böcker

Betraktelser,Tips

29 böcker som präglat mig

28 jul , 2016, 11.46 Julia

 

I söndags fyllde jag år! Ordnade kalas för släkten, bakade, städade och stressade nästan hela dagen. Och svettades. Så varma dagar vi haft på sistone. Jag tycker det är skönt, om några månader klagar vi på kylan ändå och längtar tillbaka (fast alla getingar skulle jag gärna slippa).

Här är en lista på 29 böcker som präglat mig på olika sätt hittills i livet. Oftast på ett känslomässigt plan och mestadels positivt – valde att lämna bort böcker som präglat mig på grund av hur dåliga de varit. Hoppas att jag om tio år kan välja och vraka bland bra böcker för att skapa en 39-böcker-lista.

”Tvillingarna” av Francine Pascal
Min första bokförälskelse. Vet inte hur många jag läst i serien, men säkert runt 60 stycken, vissa flera gånger. Och dom stora sedan! Älskade alla rysare, speciellt ”I nattens mörker”-serien.

”De fyra portarna” av Yvonne Hoffman
Fick denna i födelsedagspresent av min mormor när jag fyllde tio. Oerhört spännande, kuslig och annorlunda. Idag kanske jag skulle läsa den genom andra glasögon (ett främmande land med ”konstiga” och ”onaturliga” seder osv.), men fortfarande har den en plats i mitt hjärta.

”Carrie” av Stephen King
En av de första vuxenböckerna jag läste. Minns inte hur gammal var jag, men gissa på tolv. Var ännu så ung att jag funderade över ifall de delar i boken som är ”utdrag” ur ”verkliga” tidningar och böcker var sanna, att alltså berättelsen om Carrie baserades på verkliga händelse. En favorit. Läste den på engelska för några år sedan, tyckte om den nu med.

”Matilda” av Roald Dahl
En av mina favoritfilmer som barn, och också en favoritbok. Matilda är fortfarande ett favoritnamn. Rolig kuriosa: Mara Wilson (som spelar Matilda i filmen från 1996) är född samma dag och samma år som jag. Så hon fyllde också 29 i söndags!

”Momo eller kampen om tiden” av Michael Ende
En bok mamma köpte till mig någon gång. Blev väldigt fascinerad direkt. Ende skriver mycket filosofiskt, och jag som är en väldigt logisk människa i allmänhet (konstigt nog) har också en filosofisk sida där jag tycker att t.ex. tidsresor är fullkomligt superintressant. Den här handlar också om en ung, stark tjej som kritiserar onda krafter. 

”Fittstim” av Linda Skugge, red.
Lånade (eller ska vi säga stal) denna från min kusins vardagsrumsbord när jag var tretton. Förlåt! Sedan dess har jag bläddrat i den och läst om mina favoritkrönikor. Det var här jag insåg att världen inte är så rättvis beroende på vad du föds till och här som jag blev feminist. 

”Harry Potter och de vises sten” av J.K. Rowling
Ja, ni vet. Magi från första stund. 

”Syskonkärlek” av Katarina von Bredow
En sorglig men ändå så oerhört känslosam bok om förbjuden kärlek, på riktigt. 

”Ihana meri” av Kira Poutanen
Den femton åriga Julias insjuknande i anorexi. Träffsäkert beskrivet, som ett slag i magen. Bygger på författarens egna erfarenheter. 

”Sofies värld” av Jostein Gaarder
En till filosofisk bok. Försökte läsa denna första gången när jag var tretton, men började om två år senare. En bok som kräver mycket eftertanke.

”Jenny” av Jonas Gardell
Den sorgligaste, mest fruktansvärt tragiska bok jag läst. Gråter sällan till böcker men den här gjorde mig så arg och ledsen. Den är alltså bra, men jag skulle inte läsa om den. 

”American Psycho” av Bret Easton Ellis
En bok som påverkade mig väldigt starkt (och som jag senare analyserat genom nya ögon). Makaber, fylld av svart humor, kvinnofientlig (?) och absurd. 

”Scum manifestet” av Valerie Solanas
Är det sanning, är det satir? Män har trots allt skrivit liknande texter om kvinnor i alla tider. Varför kan en kvinna inte göra detsamma utan att stämplas som galen?

”Den högsta kasten” av Carina Rydberg
En udda bok att ha med i listan, kanske. Men åh vad jag älskade att läsa den. Kan fortfarande känna doften av varm sand när jag tänker på reseskildringarna i boken, och höra mullret av motorcykelns motor. 

”Blonde” av Joyce Carol Oates
Har alltid fascinerats av Marilyn Monroe. Denna fiktiva berättelse känns trolig, och varm; den ger henne en röst, som hon kanske aldrig själv fick möjligheten att använda. 

”Postverket” av Charles Bukowski
Trodde aldrig jag skulle njuta av en bok som handlar om att arbeta på posten. Men tji fick jag! 

”Drömfakulteten” av Sara Stridsberg
En favorit, länge. Läst den två gånger, andra gången var länge sedan nu. Kan hända att jag skulle tycka annorlunda idag. 

”Vingklippt ängel” av Berny Pålsson
Om mental ohälsa och självskadebeteende. Till skillnad från många andra tyckte jag den här boken inte romantiserade, utan skildrade självskadande på ett realistiskt sätt. Det är ett beroende, ett sätt att hantera något som annars bara är för stort. 

”The End of Mr. Y” av Scarlett Thomas
Jag älskade den här boken när jag läste den, oerhört. Som med Drömfakulteten kan det vara att jag skulle tycka annorlunda idag. Också en bok att reflektera mycket kring. 

”Jane Eyre” av Charlotte Brontë
Passionen i denna bok är underbar. Trodde jag skulle ha svårt med språket då jag läste på engelska, men jag älskade det. En av de få klassiker jag tyckt om (och, för den delen, läst).

”Middlesex” av Jeffrey Eugenides
En av de (tyvärr) få böckerna som handlar om en transperson, i detta fall en person som är intersexuell. Tyckte mycket om boken när jag läste den. Jag använder namnet Desdemona som ett slags efternamn på många platser på internet, det kommer från denna bok. Huvudpersonens mormor Desdemona som aldrig klippte av sig sitt långa hår efter att hon flydde från sitt hemland Grekland till USA. 

”Lilla stjärna” av John Ajvide Lindqvist
Sträckläste denna inom några dagar. Kuslig, krypande, otroligt läskig. Det är så här skräck skall skrivas. 

”Bergsprängardottern som exploderade” av Lo Kauppi
En sann historia om en ung tjej som flyttar till London och blir beroende av amfetamin. En ärlig och naken berättelse. 

”We have always lived in the Castle” av Shirley Jackson
En av mina absoluta favoriter, någonsin. Läs den om ni inte har gjort det. Säger inte mer än så.

”The Hunger Games” av Suzanne Collins
En av de få ungdomsserier jag faktiskt älskat. Något skrämmande att denna verklighet inte känns så osannolik numera. 

”The Little Friend” av Donna Tartt
Tyckte bättre om den här än om ”Den hemliga historien” och ”The Goldfinch”, faktiskt, fast folk verkar tycka annorlunda. Det är något med språket och handlingen i den här som tilltalade mig. Och kanske faktum att det är en ung, trotsig tjej som huvudkaraktär. 

”Coraline” av Neil Gaiman
En annan favorit. Flera av mina favoriter handlar om unga tjejer med katter. Tror jag kan relatera mycket väl till dem. Den här är dessutom kuslig, också ett plus. 

”Gone Girl” av Gillian Flynn
Lyssnade på den här på ljudbok under min utbytestermin i England och älskade den. Ser fram emot Gillian Flynns nästa bok, tycker hon kunde skynda sig. Tycker om alla hennes alster. 

”Big Brother” av Lionel Shriver
En bok om mat, fetma och bantning, men framför allt om kärlek och familjeband. Älskar Lionel Shrivers språk, även om det kan vara lite väl svåra ord ibland och jag aldrig orkar kolla upp dem. Läste ”We need to talk about Kevin” på svenska då den engelska gav mig huvudbry efter bara en sida. 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *