En blogg om böcker

Tips

Sommarlyssning

20 jun , 2016, 10.00 zacfors

 

I den flod av poddar som har sköljt över oss de senaste åren är Bildningspodden kanske min absoluta favorit. Den görs av Magnus Bremmer och Klas Ekman för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och är ett litet under av välriktat intresse för kultur och historia. Varje vecka samtalar de initierat med sina akademiska kollegor om allt ifrån hippierörelsen, upptäcktsresande, Mary Wollstonecraft mm.

Lagom till sommaren tänker jag därför passa på att tipsa om de avsnitt som handlar om litteratur och som kan vara ett alldeles utmärkt komplement till den där romanhögen som ska avverkas i hängmattan.
 
 
Dostojevskijs ”Brott och straff”
Susanna Witt (docent i slaviska språk) och Magnus Ljunggren (professor emeritus i rysk litteratur) går på djupet med denna superklassiker till tegelsten som har kallats världens bästa deckare.

Lyssna
 
 
Exilförfattare
Vad händer med en människa när hon tvingas att lämna sitt hemland och drivs på flykt? Astrid Ottosson al-Bitar (forskare och lektor i arabiska) och Anders Olsson (professor i litteraturvetenskap) pratar om de författare som har varit tvungna att lämna sina hemländer, från gamla greker till dagens politiska flyktingar.

Lyssna
 
 
Edith Södergran
En av den svenskspråkiga poesins verkliga giganter men varför förminskades hon i den tidiga forskningen och hur viktig var egentligen kontakten med det europeiska avantgardet för hennes skrivande? Boel Hackman (docent i litteraturvetenskap) och Anders Olsson (professor i litteraturvetenskap) försöker reda ut frågorna.

Lyssna
 
 
Berättelsen om Genji
Den stora japanska klassikern som har kallats världens första roman och skrevs redan i början av 1000-talet. Stina Jelbring (lektor i japanska) och Gunilla Lindberg-Wada (professor emerita i japanska) försöker reda ut hur vi kan läsa Genji idag och om den till och med kan säga ha feministiska motiv.

Lyssna
 
 
Digital litteratur
Jesper Olsson (litteraturvetare) och Cecilia Lindhé (litteraturvetare) försöker sätta fingret på den digitala litteraturen och spåra dess historia betydligt längre tillbaks än vi kanske kan tänka oss.

Lyssna

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *