En blogg om böcker

Betraktelser

Katalogläsning

14 jun , 2016, 11.09 Jessica

 

Igår fick jag hem bokbloggarnas bibel, den av branschtidningen Svensk Bokhandel tre gånger i året utgivna Höstens (Vårens eller Sommarens) böcker. Lite mer relevant läsning för mig än det där seminarieprogrammet till bokmässan jag inte ska åka på, haha!

IMG_3920

Katalogen är tjock som jag vet inte vad – 482 sidor, närmare bestämt – så det tar en stund att ta sig igenom innehållet. Jag märker ut titlar jag blir extra nyfiken på med små post it-lappar, tar mig an hela härligheten verkligt vetenskapligt som ni hör. Förutom intervjuer med de debuterande författarna, består katalogen främst av ”annonser” förlagen har fått köpa, och tydligt är att förlagen förutom varierande stort annonsutrymme, också har satsat olika mycket på informationen om böckerna. De flesta har en liten säljtext med om sina böcker, men några förlag visar enbart omslagen och hänvisar vidare till sina egna nätsidor och/eller broschyrer, vilket förstås sparar dem annonsutrymme men är lite tråkigt för mig som beställt (och betalat för) Höstens böcker-luntan. De olika annonsernas formgivning skiljer de olika förlagen åt så att de hålls någorlunda kännspaka och åtskilda från varandra, men är å andra sidan helt klart olika läsvänliga. Roligt för övrigt att hitta det finlandssvenska Förlaget bland annonsörerna, smart tänkt av dem att sticka in en tå på den svenska marknaden på det här viset!

Så läsiver, det väcker katalogen definitivt! Både gamla bekanta namn som skrivit nya böcker, och debutanter som verkar intressanta. Säg bara till om ni hittar extra lästid man kan beställa någonstans..?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *