En blogg om böcker

Tips

Sommarläsning: Italien

13 jun , 2016, 10.00 zacfors

 

Idag lämnar jag Sverige för två veckor på Sicilien och tänker därför passa på att tipsa om lite Italiensk litteratur. Vissa är favoriter, andra har skrämt mig och “Min fantastiska väninna” ser jag fram emot att få läsa i skuggan av ett parasoll med en bättre espresso till hands. Glad Sommar!
 
 
Leoparden
av Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Denna mångbottnade roman om 1860-talets Sicilien och patriarken Don Fabrizio är en av mina absoluta favoriter. Få böcker jag har läst har med sådan skärpa och precision lyckats få fast i ett samhälles förändring lika elegant och vackert som Lampedusas postuma verk. Dessutom är den väldigt rolig. Lampedusa har ibland liknats med Proust men en italiensk sådan, det vill säga han går direkt på avslut och behöver därför inte flera tusen sidor för att berätta en stor berättelse.
 
 
Om barnen vet man ingenting
av Simona Vinci

Det här är en av de mest förfärliga böcker jag har läst. En långsam och mycket vacker skildring av en sommar som tillhör 10 åriga Martina glider långsamt och nästan obemärkt in i totalt mörker. Det handlar om barns sexualitet på ett sätt som tar sönder något inuti en, allt berättat utan den minsta ambition att moralisera. Simona Vinci fick Elsa Morante-priset för boken samtidigt som andra har velat förbjuda den.
 
 
Stål
av Silvia Avallone

Francesca och Anna är födda i Toscana men inte det Toscana de flesta av oss känner från filmer och böcker. Här finns inga böljande gröna kullar, vingårdar och slowfood, här finns bara stålverket och vardagen i dess skugga. Silvia Avallone har skapat en uppväxtskildring som tar sin början precis i skarven mellan barndomens lek och ungdomens allvar. Där ifrån får vi följa de båda vännernas vuxenblivande och livsval i ett Italien som inte längre mår så bra. En sensationellt stark debutroman som lovar mycket inför framtiden.
 
 
Min fantastiska väninna
av Elena Ferrante

En av de senaste årens stora litterära hyper har äntligen kommit på svenska. Pseudonymen Elena Ferrantes romansvit om väninnorna Elena och Lila tar sin början i ett försvinnande som mynnar ut i att deras gemensamma historia, från barndomen i 50-talets Neapel fram tills idag, rullas upp. Det här är den roman jag ser mest fram emot att läsa under min Italienvistelse.
 
 
Gomorra
av Roberto Saviano

Det tog lång tid innan jag läste “Gomorra”, jag kände inte att jag behövde ännu en bok som på torr kriminalprosa berättade om den italienska maffian. Men när jag väl började läsa så var det något helt annat. Saviano har ett språk som vågar dra mot det poetiska och ett politiskt patos som gör att “Gomorra” blir lika mycket en berättelse om den värld den fria marknaden har skapat som en historia om den organiserade brottsligheten i Neapel.

Läs också

2 kommentarer

 1. Hej Jag var reseledare på Sicilien i ca 10 år
  Har gett ut två böcker Svart Zagara om en reseledare som möter maffian och Greta Garbo 2012 och en ungdomsbok 2015 Den stulna medusan som handlar om en flyktingflicka som räddas ur havet. Skrock och vidskepelse ingår(saga för barn och vuxna). Kan beställas av mig
  H.
  Elisabeth Sandelin

  • zacfors skriver:

   Hej Elisabeth!
   Nu när jag har varit på ön så kan jag verkligen förstå varför du vill använda den som miljö för dina böcker, vilka möjligheter! Det finns så mycket dramatik i landskapet för att inte tala om öns historia. Jag blev så klart förälskad i alla små bergsbyar och inte minst i ljudet av havet som jag nu saknar väldigt mycket. Spännande med dina böcker, har du planer för flera?

   Bästa.
   /Zac

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *