En blogg om böcker

Evenemang,Faktaböcker,Författare

Helsinki Lit: Helen Macdonald

12 maj , 2016, 13.40 Jessica

 

Alltså omslaget! Så himla snyggt, i lite matt papper och med den stiliga duvhöken som blickar ner på dig från sin gren. Kanske är det omslaget som, tillsammans med lyriska recensioner, har fått så många läsare att plocka upp Helen Macdonalds memoar om tiden då hon sörjer sin bortgångne far genom att köpa och tämja en duvhök. Förutom en mångfacetterad naturskildring är H is for Hawk (2014) samtidigt en slags essä över författaren T. H. White, som också han tämjde en duvhök och skrev en bok, The Goshawk (1951), om det.

The feathers down her front are the colour of sunned newsprint, of tea-stained paper, and each is marked darkly towards its tip with a leaf-bladed spearhead, som from her throat to her feet she is patterned with a shower of falling raindrops. Her wings are the colour of stained oak, their covert feathers edged i palest teak, barred flight-feathers folded quietly beneath. And there’s a strange grey tint to her that is felt, rather than seen, a kind of silvery light like a rainy sky reflected from the surface of the river. She looks new. Looks as if the world cannot touch her.

Jag har ännu lite kvar av boken, men tydligast sticker just partierna där Helen umgås med sin hök, Mabel, ut. Detaljerade och vackra skildringar av själva tämjandet, där Macdonalds språk får texten att vibrera. Framsteg och misslyckanden, där läsaren andlöst följer med om Helen och Mabel ska kunna finna varandra. Helen Macdonald skriver om hökar så som Bea Uusma skriver om André-exepeditionen och Linda Skugge om böcker och musik: med en brinnande passion som man inte nödvändigtvis kan förstå eller relatera till, men som inspirerar och får texten att glöda. Det är en konst att kunna förmedla en sådan passion, men när någon lyckas med det är det en fröjd att läsa.


Under Helsinki Lit samtalar Helen Macdonald med Sirpa Kähkönen om sorg, vilda djur och litteratur. Lördag kl. 15.00 på Savoy.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *