En blogg om böcker

Okategoriserade

Helsinki Lit: Tore Renberg

9 maj , 2016, 20.19 Mathias Rosenlund

 

På fredag drar Helsinki Lit igång, det har jag sett fram emot. Det är en tvådagars litteraturfestival med författarsamtal och uppträdanden av sådana författare som bl.a. Sadie Jones, Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Helen MacDonald, Masha Gessen och så bjuds det dessutom på en konsert med Frida Hyvönen på fredagskvällen.

Ett av de samtal jag personligen ser mest fram emot är då norrmannen Tore Renberg möter Philip Teir i ett samtal under rubriken ”Om smågangstrar, tonårskärlek och ett nordiskt välfärdssamhälle i kris”. Samtalet går på engelska. Renberg har skrivit flera böcker, och är kanske mest känd som författaren till succén Mannen som älskade Yngve. Jag har bara läst en av Renbergs böcker, romanen Vi ses i morgon som kom i svensk översättning år 2014.

vi_ses_i_morgon-renberg_tore

Vi ses i morgon är en roman om det samtida Stavanger på norska västkusten. Stavanger lär vara världens rikaste stad, men handlingen i boken är förlagd till en undervärld av smågangsters. Av en bokens huvudperson är en tvåbarnspappa som snabbt som synden behöver få ihop en miljon kronor för annars går det illa. Renberg skriver om sådana sidor av det norska samhället som inte syns i allt prat om oljepengar och miljoner hit och miljarder dit.

Jag är väldigt förtjust i berättandet i boken. Tonen är snabb och humoristisk, men så finns det också en hel del melankoli i de personer boken handlar om. Ta till exempel ledaren för en kriminell liga i Stavanger, som lider av en medelålderskris och inte riktigt vet hur han ska komma över den. Vi ses i morgon är ständigt överraskande och det är ovanligt med romaner som känns så här fräscha och oförutsägbara.

Tore Renbergs senaste bok på svenska heter Attack från alla håll, en bok jag ser mycket fram emot att läsa, inte minst för att den anses vara lika bra som Vi ses i morgon. Renbergs samtal med Philip Teir på Helsinki Lit kan ses på fredagen den 13.5 kl. 18 på Savoy.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *