En blogg om böcker

Omslag,Romaner,Tips

Filmatiserade böcker

31 mar , 2016, 10.36 Julia

 

På sistone har det kommit ut flera nya filmer på bio som visar sig vara baserade på en bok jag inte tidigare hört talas om. ”The Revenant” är en sådan, utgiven av författaren Michael Punke år 2002, och ”Carol” en annan, baserad på romanen ”The Price of Salt” (1952) av Patricia Highsmith. ”The Martian” utkom som bok år 2011, skriven av Andy Weir. ”Room”, skriven av Emma Donoghue utkom år 2010 och ”The Danish Girl” av David Ebershoff år 2000. Alla dessa böcker har sedermera fått nya film-inspirerade omslag och sålt fler exemplar i och med synligheten som en filmatisering onekligen bidrar till.

På bilden ovan har vi tre böcker ur min boksamling: ”Winter’s Bone” av Daniel Woodruff, ”The Rules of Attraction” av Bret Easton Ellis och ”The Prestige” av Christopher Priest, alla filmatiserade. ”Winter’s Bone”-filmatiseringen från 2011 med Jennifer Lawrence i huvudrollen är en favoritfilm, så jag hoppas boken är minst lika bra.

The sheriff’s deputy at the front door brings hard news to Ree Dolly. Her father has skipped bail on charges that he ran a crystal meth lab, and the Dollys will lose their house if he doesn’t show up for his next court date. Ree’s father has disappeared before. The Dolly clan has worked the shadowy side of the law for generations, and arrests (and attempts to avoid them) are part of life in Rathlin Valley. With two young brothers depending on her and a mother who’s entered a kind of second childhood, sixteen-year-old Ree knows she has to bring her father back, dead or alive.
– Winter’s Bone

”The Rules of Attraction” är den enda av dessa jag läst, flera år sedan på svenska, men ser fram emot att läsa om den på originalspråk. ”The Prestige” verkar något annorlunda än filmen (också en favorit!), men ska bli intressant att ta mig an den också.

Set at a small affluent liberal-arts college in New England eighties, The Rules of Attraction is a startlingly funny, kaleidoscopic novel about three students with no plans for the future—or even the present—who become entangled in a curious romantic triangle.
– The Rules of Attraction

 

In 1878, two young stage magicians clash in the dark during the course of a fraudulent séance. From this moment on, their lives become webs of deceit and revelation as they vie to outwit and expose one another.

Their rivalry will take them to the peaks of their careers, but with terrible consequences. In the course of pursuing each other’s ruin, they will deploy all the deception their magicians’ craft can command–the highest misdirection and the darkest science.
– The Prestige

Andra böcker i min bokhylla som filmatiserats är bland annat ”Gone Girl” av Gillian Flynn, ”Bridget Jones’ Diary” av Helen Fielding och ”Cirkeln” av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Den sistnämnda har jag inte ännu sett, tänker göra det först efter att jag läst boken. Synd att inte uppföljarna i trilogin skall filmatiseras.

Sen finns det filmer som jag faktiskt föredrar framför boken. Jag är personligen inte speciellt förtjust i romanen ”Stulna år” av Susanna Kaysen, men filmen är riktigt bra. Gillade filmatiseringen av ”The Fault in our Stars” av John Green också bättre än romanen.

Finns det några filmer baserade på böcker som ni tycker speciellt mycket om? Eller till och med tycker bättre om än förlagan?

Läs också

En kommentar

  1. Jessica skriver:

    ”Room” tyckte jag väldigt mycket om när jag läste den 2010, hoppas hinna se filmen ännu men den verkar vara på väg bort från biograferna redan, snyft!

    Och ”Cirkeln”-filmatiseringen är otroligt bra, såg den på bio i Stockholm förra våren och även om jag hade hört enbart gott om den blev jag knockad. Även himla bra filmmusik!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *