En blogg om böcker

Enkät

Lördagsenkät!

19 mar , 2016, 09.26 Julia

 

Tänkte inleda denna vackert soliga förmiddag med att svara på några bokrelaterade frågor. Vad är roligare än det? Frågorna har jag hittat här och var bland olika gamla enkät jag sparat på datorn. Kopiera gärna och svara själv!

1. Bästa boken du läst hittills i år?

Det måste nog vara ”Shock of the Fall”, tänker på den med jämna mellanrum. ”The Yellow Wall-Paper” var också rysligt bra.

2. Och sämsta?

Förlåt, tonårs-Julia, men ”Fearless”. Snyft.

3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa.

Oj det är så himla många, och ska faktiskt idag till posten och hämta ut ett nytt paket böcker (…). Men bland annat hela ”His Dark Materials”-trilogin av Philip Pullman, ”Illuminae” av Amie Kaufman och Jay Kristoff, ”Fangirl” och ”Carry On” av Rainbow Rowell, ”Tell the Wolves I’m Home” av Carol Rifka Brunt… ja, väldigt många.

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Kvinnliga. Lite osäker på varför det blivit så, men jag brukar också föredra böcker av kvinnliga författare. Tycker väldigt många män skriver på samma lite kalla sätt: väldigt korthugget och rakt på sak. Jag vet inte, kanske bara har en dålig smak av J. D. Salingers ”Räddaren i nöden” och Douglas Adams böcker som jag inte alls tyckte om #sorrynotsorry

5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?

Young Adult (Unga vuxna) har jag numera ganska många av. Sandra Beijer beskrev det bra: De brinner på ett annat sätt tycker jag om ni förstår hur jag menar? Det är alltid på liv och död och om att känna så mycket. Precis så. En genre jag inte har många av är deckare, och äger bara tre diktsamlingar, alla på engelska. Har ganska svårt för poesi på svenska.

6. Ärligt nu – finns det någon bok du kanske inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?

Haha, jag skummade nog igenom ganska mycket av ”The Fellowship of the Ring”… har inte riktigt orkat ta tag i uppföljarna heller.

7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera!

Jag älskar känslan av att hålla i en ny bok, att kunna behandla den hur jag vill, ta med den överallt utan att behöva vara rädd om den och så vidare. Gillar att hitta böcker i bokhyllan som jag älskat så mycket att dom är helt nötta. Men på somrarna lånar jag mer.

Trevlig lördag!

Läs också

4 kommentarer

 1. Frida skriver:

  Illuminae, Tell the Wolves I’m Home och Fangirl är alla jättebra! Can’t go wrong med dem. Och Carry On ligger faktiskt högst i högen för mig, ser verkligen fram emot den.

  • Julia skriver:

   åh, vad kul att höra! ser riktigt mycket fram emot att läsa dem, frågan är bara vilken jag ska börja med.

 2. Jesper skriver:

  Alltid lika spännande att se vad andra läser! Såg förresten att du ska läsa den mörka materian nu, råkar vara en av mina absoluta favoriter när det kommer till böcker, hoppas du finner dem läsvärda! Här är mina svar:

  1. Bästa boken du läst hittills i år?
  The Rithmatist av B. Sanderson. Genuin steampunk, en av den moderna tungviktarens bättre böcker enligt mig. Har vunnit priser. bra ungdomsbok, passar alla som gillar fantasy och kanske sci-fi.

  2. Och sämsta?
  Parfymen av Patrick Suskind. Ännu inte helt färdig, men klassikern bet inte tillräckligt tycker jag.

  3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa.
  Frostskymning. Den har legat på olika hyllor ett bra tag. Ondvinter-sviten är kanske den bästa fantasyserien jag läst som skrivits på svenska.

  4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

  I mina hyllor är det visserligen blandat, men männen leder nog. Huvudpersonerna däremot är ganska 50/50.

  5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?

  Fantasy finns det mest av, deckare minst. Dikter nästan inga, men jag tar dem ur andras hyllor, hehe.

  6. Ärligt nu – finns det någon bok du kanske inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?

  Antagligen.

  7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera!
  Alla är bra. Att äga böcker är bäst!

  • Julia skriver:

   Åh, vad kul att du gillar Den mörka materian! Har läst första boken flera år sedan på svenska och lyssnade den på ljudbok häromåret, ska bli otroligt spännande att ögonläsa hela serien! Och hehe, jag tyckte inte heller om ”Parfymen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *