En blogg om böcker

Recensioner,Romaner,Tips

Berörande om sorg och mental ohälsa: The Shock of the Fall

7 mar , 2016, 16.14 Julia

 

I söndags läste jag ut Nathan Filers debutroman ”The Shock of the Fall”, ibland också kallad ”Where the Moon Isn’t”. Jag är inte den som gråter till böcker (eller filmer för den delen, med undantag tecknat och matlagningsprogram – jag vet inte vad mitt problem är) men det var väldigt nära då jag läste den här boken. Flera gånger.

That was sort of our family portrait. It’s not the kind of thing you think you would miss. Maybe you don’t even notice it at all those thousands of times, sitting between your mum and dad on the big green couch with your brother on the carpet getting in the way of the telly. Maybe you don’t even notice that.

But you notice it when he isn’t there anymore.

På ett ömsom humoristiskt och ömsöm gripande sätt beskriver Filer huvudpersonen Matts insjuknande i den psykiska sjukdomen vars namn låter som en slingrande orm: schizofreni. Men förutom temat psykisk ohälsa handlar boken om enorm saknad och sorg. Redan på sida två introducerar Matt sin storebror Simon med följande ord: ”I’ll tell you what happened because it will be a good way to introduce my brother. His name’s Simon. I think you’re going to like him. I really do. But in a couple of pages he’ll be dead. And he was never the same after that.” Simons död är ständigt närvarande i berättelsen, och tomheten han lämnat efter sig är påtaglig – inte bara hos Matt själv, men också hans föräldrar och morföräldrar.

Bokens uppbyggnad är såtillvida speciell att den varierar mellan Matts anteckningar på sjukhusets dator och hans skrivmaskinstexter i sin egen lägenhet. Berättelsen skrivs alltså samtidigt som läsaren tar del av den; just precis nu sitter Matt och knackar ner dessa bokstäver på skärmen eller pappret.

”PLEASE STOP READING OVER MY SHOULDER

She keeps reading over my shoulder. It is hard enough to concentrate in this place without people reading over your shoulder. I had to put that in big letters to drive the message home. It worked, but now I feel bad about it.” 

Nathan Filer är själv en registrerad psykiatrisk sjukskötare, vilket speglas i hur verklighetstroget och totalt oromantiserande han beskriver Matts sjukdom och vardag utan att bli blödig eller melodramatisk. Samtidigt är det viktigt att minnas att varje person med psykisk ohälsa upplever det annorlunda, även personer med samma diagnos. Men oavsett ger ”The Shock of the Fall” en inblick i hur det kan se ut, och förhoppningsvis kan det inge förståelse och påverka hur vi ser på olika psykiska tillstånd.

“Mental illness turns people inwards. That’s what I reckon. It keeps up forever trapped by the pain of our own minds, in the same way that the pain of a broken leg or a cut thumb will grab your attention, holding it so tightly that your good leg or your good thumb seem to cease to exist.”

Läs läs läs.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *