En blogg om böcker

Betraktelser

Borås Tidnings debutantpris 2016

24 feb , 2016, 20.55 zacfors

 

Så var det dags igen, det är den tiden på året när Borås Tidnings debutantpris delas ut. I Sverige är Boråspriset, som det allmänt kallas, ett av de absolut viktigaste litterära priserna en författare kan få. Sedan 2001 har Borås Tidning årligen delat ut 100 000 kr till en författare vars debutverk juryn ser som början på ett spännande författarskap.

Att titta tillbaka på listan över författare som har fått priset är hissnande, att kalla det fingertoppskänsla är närmast en underdrift. Det första priset gick till Lotta Lotass (nu mera ledamot i Svenska akademin) och sedan har ett pärlband av vad som har blivit några av Sveriges mest intressanta författarskap följt, Daniel Sjölin, Jonas Hassan Khemiri, Ida Börjel, Andrzej Tichý, Martina Lowden, Helena Österlund och Tomas Bannerhed är några av författarna som ledde fram till förra årets pristagare Maxim Grigoriev som vann med den lysande novellsamlingen “Städer”.

Årets nomineringar var genomgående starka och utgången mycket oviss. Linna Johansson nominerades för romanen “Lollo” (som även blev Katapultprisnominerad), Gabriel Itkes-Sznap för diktsamlingen “Tolvfingertal”, Theodor Hildeman Togner för romanen “Ut” och Stina Stoor för novellsamlingen “Bli som folk” (vinnare av Katapultpriset).

Men som oftast finns det bara en vinnare, så även i Borås, och årets pris gick till Stina Stoor med nomineringen ”För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum.”

Vi på Litterarum stämmer upp i ett stort Grattis! och ser fram emot att få följa ditt författarskap en lång tid framöver.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *