En blogg om böcker

Okategoriserade

Sommarläsning: Att bli en läsande människa

6 jun , 2016, 22.41 zacfors

 

Jag var 15 år, sommaren hade just börjat och jag hade tio stygn i den högra knäskålen och en spik i smalbenet. Två veckor tidigare hade jag fått benet avsparkat under en fotbollsmatch i Danmark, sämre start på en sommar kunde jag knappt tänka mig. Det enda jag ville var att dra runt på äventyr med mina vänner och i stället hoppade jag omkring på kryckor.

På den här tiden hamnade med jämna mellanrum små märkliga reklamhäften i de svenska brevlådorna. En virrig samling annonser för bland annat tidningsprenumerationer, naturmedicin, sexleksaker och bokklubbar. Från en av dessa bokklubbar fick jag för mig att beställa två böcker trots att jag inte alls var någon läsare. Det handlade förmodligen lika mycket om uttråkning som att de hade tuffa omslag, det ena såg ut som en actionfilm och den andra hade en ordentlig blodfläck på sig.

Så nu satt jag där, i solen på baksidan av vårt radhus med två tjocka böcker och för första gången kände jag något som liknade ett sug efter att få börja läsa. För jag var verkligen ingen läsare, speciellt inte av väldigt tjocka böcker, men nu låg de ändå där, Tom Clancys “Patrioter” och Jan Guillous “Vendetta”.

Så här i efterhand går det att säga väldigt mycket om de där böckerna, det manligaste av det manliga är nog ingen överdrift och som litterära verk är de knappast några stordåd. Men de där böckerna, tillsammans med ett brutet ben, gjorde faktiskt att jag började läsa. Och även fast jag som senare fick litterärt bevandrade vänner och därför kanske skämdes lite för att jag hade älskat Clancy och Guillou så förblev de där två böckerna väldigt viktiga för mig, de hade ju öppnat upp dörren till litteraturen.

Jag har länge umgåtts med tanken på att läsa om dem men det har aldrig blivit av, aldrig förens nu. För den här sommaren tänker jag återvända till min ungdomsläsning och åter igen kliva in i Tom Clancys och Jan Guillous världar. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, hur det kommer att kännas eller om det ens är en bra idé men det ska hur som helst bli intressant och självklart kommer jag att skriva om mina upplevelser här på Litterarum.

Hur ser det förresten ut för er andra, vilka böcker gjorde er läsande och har ni läst om dem senare?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *