En blogg om böcker

Betraktelser,Författare

R.I.P. Imre Kertész – Livet lika tunt som papper

4 apr , 2016, 16.12 Mathias Rosenlund

 

Jag knyter an vid Jessicas inlägg om den ungerske författaren Imre Kertész, som nyligen dog.

Mannen utan öde (eller Steg för steg som romanen träffsäkert hette i den första svenska översättningen från 1985), den boken kommer jag att minnas så länge jag lever. En sådan lakonisk men förbannat drabbande skildring av hur det kan ha varit  – och har varit – att bli skickad till nazisternas dödsläger.

Smutsen. Äcklet. Men också: det spirande hoppet; kanske jag ändå kommer undan med livet i behåll. Leran som stövlarna fastnar i och som till sist sliter loss sulorna så att man trampar rakt ner i marken och sedan tvingas se och känna sina fötter långsamt infekteras av att vandra i lera och smuts dagarna i ända. Döden som fabrik. Livet lika tunt som papper. En själ, är den värd någonting?

Jag har läst ett par andra böcker av Kertész utöver Mannen utan öde, men det är den som grep mig allra hårdast.

Jag kommer att åka till Ungern senare i vår. Att vistas i Ungern efter att Imre Kertész har dött, ja, jag vet inte hur det kommer att kännas, men jag kan garantera att jag kommer att tänka på honom och hans böcker. Kertészs böcker är värdefulla inte bara för det vittnesbörd de bär om koncentrationslägrens fruktansvärda verklighet, utan också för den litterära, strama stilfullhet – vi kan kalla det en avklädnadens estetik – med vilken författaren lägger fram sina berättelser om människor som måhända i tidigare nämnda boktitel sägs vara utan öde, men vars verkliga öde är att bli lästa av generationerna.

Nu ska jag fira Imre Kertészs liv och författargärning genom att läsa om boken Likvidation från 2004.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *