En blogg om böcker

Betraktelser

Min irriterande läsovana

17 feb , 2016, 16.04 Mathias Rosenlund

 

Ibland blir jag frustrerad på mig själv som läsare. Just nu till exempel. Jag kan helt enkelt inte koncentrera mig på att läsa en bok från början till slut. Jag tror jag har sex eller sju böcker på gång samtidigt nu, och hoppar mellan dem som en citykanin som skuttar mellan husraderna.

Är det någon annan som känner igen sig i det här? Eller, ha ha, kanske samtliga läsare av denna blogg är exceptionellt disciplinerade läsare.

Under hösten i fjol läste jag mycket faktaböcker. Historiska böcker och politiska böcker mest. Naomi Klein, Martin Gelin, David Graeber, etc. En av de böcker jag har på gång just nu är en biografi över Franklin Delano Roosevelt, en av de USA:s presidenter som intresserar mig mest. Hans policy – The New Deal, etc. – gick tvärs i kors med hans privilegierade bakgrund i det rikaste skiktet i USA:s samhälle. Det är intressant, och det är en tjock bok på mer än 600 sidor.

Men så har jag också Lolita på gång. Och Venushår av Mikhail Sjisjkin. Och The End of History and the Last Man av Francis Fukuyama. Och The Argonauts av Maggie Nelson. Och Gilead av Marilynne Robinson.

Ja, ni förstår. Jag skuttar som en kanin.

Jag har märkt att det här hoppandet mellan böcker beror på att jag är otålig. Jag vill läsa fler böcker, fler författare. Jag vill ta reda på mer om litteratur av olika slag, av olika slags författare och från olika länder och kontinenter. Kontentan blir tyvärr ibland att jag på grund av den här rastlösheten – som alltså i grunden beror på att jag verkligen vill läsa mer – läser färre böcker än om jag i lugn och ro skulle läsa en bok i taget, från pärm till pärm. How ironic.

Och: min läsning av böcker hänger på något vis – som jag ännu inte riktigt är på det klara med – ihop med mitt eget skrivande. Under vissa intensiva skrivperioder kan jag läsa hur mycket som helst samtidigt, medan jag andra gånger inte ens klarar av att öppna en bok. Det är märkligt. Men, givetvis, en sak som är självklar – och som jag delar med kanske alla andra författare i världen – är att mitt skrivande och mitt författarskap vore omöjliga utan att jag hade läst och fortsättningsvis läser mängder av böcker.

Läs också

2 kommentarer

  1. Jessica skriver:

    SOM jag känner igen mig, hade faktiskt tänkt skriva om det till näst! 😀 Orsak är precis samma som du definierar: otåligheten att vilja läsa ALLT och NU! Det kan finnas en poäng att växla mellan två böcker p.g.a. ämne eller fysiskt omfång, men det eskalerar så snabbt. Citykanin var ett bra uttryck, slalomläsning kallar jag det.

  2. Malin skriver:

    Är precis likadan. Har alltid flera på gång, men är ändå lockad att påbörja fler böcker. ☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *